Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bílkoviny

25. 10. 2008

Bílkoviny – Proteiny

Jsou to makromolekulární látky složené z několika set až několika ticíc aminokyselin, vzájemně spojených peptidovou vazbou; základní a nenahraditelná složka buněk všech organismů.

Struktury bílkovin: primární, sekundární, terciální, kvartální

Bílkoviny: globulární (kulaté) – globudin;        fibrilární (vláknité) – kreatin

Některé bílkoviny obsahují pouze jeden peptidový řetězec – ribonukleasa

Dělení bílkovin: rostlinné – luštěniny, obiloviny,…        ; živočišné – maso, mléko, vejce,…

Význam: patří mezi nejdůležitější makromolekuly živé hmoty

      Jsou ve všech organismech, včetně virů

      Jsou stavebními látkami – kolagen, elastin

      Mají katalytickou funkci – enzymy, hormony

      Umožňují transport látek a energie

      Pohyb organismů – aktin, myosám

      Jsou rezervními látkami – ovalbumin, kasein

      Zajišťují imunologickou obranu organismu

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář